Monday, November 16, 2015

DJELLABALE ȘI UNIFORME – CUM SE ACOMODEAZĂ ARMATA FRANCEZĂ CU ISLAMUL


Franta este o republică laică, scrie și în constituția ei, așa că atunci când premierul Manuel Valls și-a încheiat discursul ținut, după atentatele islamiste din ianuarie, în fața Marii Adunări Naționale, strigând “Laicitate, Laicitate, Laicitate!” deputații prezenți în uriașa sala s-au ridicat în picioare ovaționându-l.
În  loc de comentarii la gestul său, am tradus, acum după atentatele islamiste de vineri, începutul unui articol apărut pe site-ul tempsreel.nouvelobs.com.
Capelanul imam Karim L. conduce în fața soldaților francezi musulmani marea rugăciune de vineri în moscheia  Al- Salam din tabăra militară de la Finur de Dair Kifa, în sudul Libanului.
Sub drapele, musulmanii se roagă, mănâncă halal, sărbătoresc Ramadanul și pleacă chiar în pelerinaj la Mecca
În numele lui Allah, cel milostiv și plin de compasiune, pacea să fie asupra Profetului Mahomed.
Este vineri, ora 12.45, rugăciunea abia a început. Pe pereți, atârnate, versete din Coran. Într-un colț, o ușa care se deschide spre sala de spălare rituală. Și, pe covoare, 20 de credincioși, așezați, cu capetele plecate și mâinile împreunate.
“Dragi frați și surori, împărtășiți împreună cu mine evlavia și teama de Allah … Și temeți-vă de Allah, pentru că Allah vă cunoaște perfect faptele voastre.”
Imamul continuă să predice desculț, suit pe o platformă de lemn. Scena este clasică. Cu excepția faptului că sub djellabale se pot observa uniformele verde – kaki. Și că în jur stau aliniate rânduri de blindate.
Suntem la Deir Kifa, în sudul Libanului, în tabara militară a FCR (Force Commander Reserve), contingentul francez al trupelor ONU însărcinate cu menținerea păcii în regiune – fieful Hezbollah-ului. 700 de oameni, 40 de femei, așezați într-o tabără de 1000 metri lungime și 500 lățime.
sursa

https://bogdancalehari.wordpress.com/2015/11/16/djellabale-si-uniforme-cum-se-acomodeaza-armata-franceza-cu-islamul/

No comments:

Post a Comment